söndag 29 mars 2009

Naturliga färgämnen i påskgodiset

Påsken börjar närma sig, och i samband med det brukar det kunna förekomma marsipankycklingar och ägg färgade med karamellfärg i olika kulörer. För att undvika syntetiska färgämnen som kan orsaka hyperaktivitet och allergiska reaktioner, eller färgämnen framställda av torkade löss, tänkte jag mig att använda växtfärgning istället. Jag gjorde ett test i går på färger.
Äggen är färgade med (medsols):

1. Ofärgade "referensägg"
2. Kakao
3. Gurka
4. Apelsin
5. Morot
6. Smultron
7. Rödbeta
8. Blåbär

Föga förvånande var det rödbeta och blåbär som av starkast färgpigment, där kan man vara lite försiktig med färgsättningen. Tänk på att när man färgar med växtfärger så kan det ge lätt smak av det man färgar med. När man blandar med marsipan kan man inte ta så mycket vätska att färga med, eftersom marsipanen blir lös och svår att forma.

Kakao: Blanda ned kakao till lagom färg

Gurka: Skala av det mörkgröna skalet. Finhacka och häll på en gnutta vatten (ju mindre, desto starkare färg). Sila av.

Apelsin: Finriv skalet på apelsinen, passera genom en finmaskig sil. Använd ekologisk apelsin för att slippa ifrån en del gifter som kan finnas i skalet.

Morot och rödbeta: Finriv och pressa ut vätskan genom en sil.

Smultron och blåbär: Mosa bären och passera genom en finmaskig sil.

Prova gärna med andra bär, frukter eller grönsaker också. Koncentrerad saft kan också fungera, liksom hackade blomblad (se till att de är ätliga bara).

Mandelmassa kan man för övrigt enkelt göra själv. Man tar lika mängd mandel och florsocker. Mandeln mals eller finhackas med kniven i en matberedare, tillsätt sockret och någon matsked vatten och blanda till en jämn massa.

Vill man inte göra det, så finns det ekologisk marsipan från Odense att köpa i butiken. Samma ingredienser men med en tillsats av ekologisk glukossirap.

5 kommentarer:

  1. Mmm... påskgodis...
    Ser gott ut! Rödbeta lät som lite märklig godis-smak, men färgen kanske är starkare än smaken?

    SvaraRadera
  2. Ja, det är ju så lite rödbetssaft som behövs för att ge färg, så det smakar inte rödbeta om den :)

    SvaraRadera
  3. Vänta nu! Vart var de där äggen i påskas??? VILL HAAAAA!

    SvaraRadera
  4. Bra experiment! Hallonsaft gav en nyans som ser precis ut som kött. Inte precis vad jag önskade. Men björnbär och hallon tillsammans blev rosalila och fint.

    SvaraRadera
  5. Tack för tipsen det ska jag också prova

    SvaraRadera