söndag 22 mars 2009

Ost och kex

Till festen eller myskvällen kan det passa med lite ost och kex.

Från vänster till höger på bilden: Sesamkex, rågkex, havrekex, solroskex.

Sesamkex och solroskex görs på samma grundrecept:

1 dl ljummet vatten
100 g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
2 msk smält smör till pensling
havssalt att strö över

Till sesamkex används dessutom:
½ dl sesamfrön
2 tsk ancho style chili pepper (alternativt chilipulver, som har samma styrka)

Till solroskex används:
½ dl solrosfrön, hackade
2 tsk herbes de provence eller rosmarin

Blanda alla ingredienser till en deg. Kavla ut tunt och ta ut kex med pepparkaksmått eller skär fyrkanter med en sporre. Pensla med smält smör och strö över lite salt. Grädda i 225° i 5-7 minuter tills de börjar få lite färg.

Rågkex:

100 g smör
1 dl mjölk
2 dl rågmjöl
2 dl rågsikt
1/4 tsk salt
1 tsk strösocker
1 tsk kummin

Smält smöret, och häll på mjölken. Blanda övriga ingredienser i en bunke, häll på degspadet och blanda till en deg. Kavla ut tunt, använd en kruskavel i slutet. Skär kexen eller använd mått. Grädda i 200° ca 8 minuter.

Havrekex:

100 g smör
1 dl mjölk
2½ dl havregryn
½ dl havrekli
1½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk strösocker

Blanda havregryn och havrekli i en skål. Smält smöret och häll i mjölken. Häll vätskan över havregrynen, rör om och låt stå en stund så att det suger upp. Tillsätt de andra ingredienserna, och rör till en deg. Kavla ut, använd kruskavel på slutet. Välj form efter smak. Grädda i 200° i ca 8 minuter.

Färskost:

1 liter filmjölk
1½ dl vispgrädde

Värm filen och grädden i en kastrull under omrörning till ca 60°, så att det börjar bli grynigt. Häll upp i en silduk och låt rinna av i minst 3 timmar.

Rör i ½ tsk salt och smaksättning. Här har jag rört i ½ hackad paprika och lite hackad chilipeppar. Det blev två ostar på runt 170 g styck. Dessa ostar är enkla att göra, billigare än i butiken, fria från tillsatser (beroende på vilken smaksättning man har i) och går att få ekologiska. Allt som behövs är en lite tid.

3 kommentarer:

  1. Att du orkar hålla på och göra en massa eget! Men det är väl roligare när man är två... Du har ju åtminstone någon mer som äter av det du lagar.

    Men jag skulle ju kunna baka själv ibland också. Om jag bara inte satt vid datorn och tv:n så mycket.

    SvaraRadera
  2. Nu får jag ju skriva om det i bloggen också :) Det gör det lite roligare.

    SvaraRadera
  3. Kanske det. Hm. Kex kan man förstås ta med till jobbet om man bakar... Roligare än att bara äta dem själv.

    SvaraRadera