Jag var på affären idag och upptäckte att det ekologiska råriset hade det tredje billigaste kilopriset, det var alltså minst 10 sorters icke-ekologiskt ris som var dyrare, inklusive butikens egna märke. Jag blev uppriktigt förvånad eftersom ekologiskt brukar ju annars kosta upp till 2-3 gånger så mycket som "vanligt" odlade varor. Här kommer ett förslag på vad man kan göra med det:
Risotto med squash och tomat
50 g smör
2 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
480 g råris
1 msk vitvinsvinäger
1,5 dl vatten
6 st tomat
1 tsk balsamvinäger
2 st squash, medelstora
1,5 st buljongtärning (hönsbuljong eller vegetarisk)
1,5 l vatten
50 g parmesanost, riven
125 g mascarpone (en halv burk)
1 dl persilja, hackad
Grovhacka löken och finhacka eller pressa vitlöken. Stek på låg värme i en stekpanna i 20 g smör tills de är mjuka. Värm 1,5 liter vatten och lös upp buljongtärningarna. Lägg i riset i stekpannan och rör om. Häll i 1,5 dl vatten och vitvinsvinäger och låt det puttra på svag värme. Rör om då och då. Häll i buljongen i stekpannan lite i taget tills allt har sugits upp av riset, det tar omkring 40 minuter.
Skär tomaterna i halvor och lägg i en ugnsform med den skurna sidan uppåt. Smält 15 g smör och pensla det och balsamvinäger på tomaterna, salta och peppra. Ställ i ugnen i 180° i ca 20 minuter eller tills de är mjuka. Skär squashen i tunna halvmånar och stek i 15 g smör tills de är mjuka. Salta och peppra.
Blanda i parmesanost, mascarpone och persilja i riset, vänd ned squash och tomat. Servera.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar