tisdag 24 mars 2009

Risotto med squash och tomat

Jag var på affären idag och upptäckte att det ekologiska råriset hade det tredje billigaste kilopriset, det var alltså minst 10 sorters icke-ekologiskt ris som var dyrare, inklusive butikens egna märke. Jag blev uppriktigt förvånad eftersom ekologiskt brukar ju annars kosta upp till 2-3 gånger så mycket som "vanligt" odlade varor. Här kommer ett förslag på vad man kan göra med det:

Risotto med squash och tomat

50 g smör

2 st gul lök

1 st vitlöksklyfta

480 g råris

1 msk vitvinsvinäger

1,5 dl vatten

6 st tomat

1 tsk balsamvinäger

2 st squash, medelstora

1,5 st buljongtärning (hönsbuljong eller vegetarisk)

1,5 l vatten

50 g parmesanost, riven

125 g mascarpone (en halv burk)

1 dl persilja, hackad


Grovhacka löken och finhacka eller pressa vitlöken. Stek på låg värme i en stekpanna i 20 g smör tills de är mjuka. Värm 1,5 liter vatten och lös upp buljongtärningarna. Lägg i riset i stekpannan och rör om. Häll i 1,5 dl vatten och vitvinsvinäger och låt det puttra på svag värme. Rör om då och då. Häll i buljongen i stekpannan lite i taget tills allt har sugits upp av riset, det tar omkring 40 minuter.


Skär tomaterna i halvor och lägg i en ugnsform med den skurna sidan uppåt. Smält 15 g smör och pensla det och balsamvinäger på tomaterna, salta och peppra. Ställ i ugnen i 180° i ca 20 minuter eller tills de är mjuka. Skär squashen i tunna halvmånar och stek i 15 g smör tills de är mjuka. Salta och peppra.


Blanda i parmesanost, mascarpone och persilja i riset, vänd ned squash och tomat. Servera.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar