1 kg apelsiner
3 st citroner
1 kg socker
4 dl vatten
För att det ska gå snabbt skadar det inte att ha en assistent med en kvarn, jag har lånat mammas kvarn (det är mycket praktiskt att gamla tillbehör passar även till nya assistenter). Klyfta apelsinerna och citronerna och passera dem i kvarnen. Alternativet här är att skiva klyftorna i tunna skivor.
Om man vill kan man göra geléprov genom att hälla lite marmelad på en kall tallrik, och sedan skära med en kniv genom. Om marmeladen inte flyter ihop igen är den färdig. Om man inte orkar göra det så struntar man i om marmeladen är lite lös, det är ju ändå smaken som räknas.
Ställ glasburkar på ett galler i ugnen och värm ugnen till 100°. Ta ut burkarna och häll i den varma marmeladen. Skruva på locket när marmeladen fortfarande är varm.
Så här såg den ut när den var klar.
1 dl pressad citron
1 msk rivet citronskal
1½ dl florsocker
2 dl turkisk/grekisk yoghurt
Koka upp citronsaft, skal och socker i en kastrull så att sockret löser sig. Låt svalna.
Rör ned blandningen i yoghurten, och frys i glassmaskin eller genom att ställa i frysen och röra om med jämna mellanrum.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar