torsdag 26 mars 2009

Marmeladskillnader

Kommer ni ihåg apelsinmarmeladen jag gjorde tidigare i månaden? Ingredienserna var apelsin, socker, citron och vatten.

I affären tittade jag på en annan ekologisk apelsinmarmelad, Änglamarks. Ingredienserna är:
Socker, apelsinjuice, vatten, apelsinskal, förtjockningsmedel (E440 pektin, E415 xantangummi), surhetsreglerande medel (E330 citronsyra, E333 kalciumcitrat).

Citronsyra framställs genom att jäsa glukos med mögelsvampar, kalciumcitrat är ett salt av citronsyra, xantangummi görs av socker som man jäser med hjälp av bakterier.

På aktavara.org läser jag följande om pektin:
"Extraheras ur t.ex. apelsin- eller citronskal där pektin förekommer naturligt. Kan behandlas kemiskt och kallas då amiderat pektin, vilket inte behöver deklareras särskilt."

Så även om det är "naturliga" tillsatser, så är det ändå en hel del processer som krävs för framställningen. Eftersom pektin finns naturligt i apelsin- och citronskal kan man ju tycka att de skulle kunna göra det enkelt för sig och helt enkelt tillsätta lite mer skal...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar