onsdag 4 mars 2009

Fyrkantsbröd

Sedan i går är jag stolt ägare till en Electrolux AKM 5115BC. För att inviga min assistent bakade jag fyrkantsbröd från Rutiga bakboken, inköpt på årets bokrea.

4 dl vetekross
5,5 dl vatten
Koka vetekrosset i vattnet tills det är mjukt, ca 5 minuter. Låt svalna till cirka 37°.

50 g jäst
8 dl vatten
2 msk olja
1 msk sirap
1 msk salt
1,5 msk brödkrydda (½ msk vardera av anis, fänkål och kummin)
2,5 liter rågsikt
5 dl vetemjöl

Värm 8 dl vatten till 37°. Smula jästen i en bunke, häll på lite av vattnet och rör så att jästen löses upp. Tillsätt resten av vattnet, olja, sirap, salt, kryddor och rågkrosset och rör om. Tillsätt mjöl och knåda. Spara lite mjöl till utbakningen.

Låt jäsa 45 minuter i bunken under bakduk. Baka ut i fyra knubbiga limpor och lägg dem i en smord långpanna. Pensla olja på sidorna av brödet så att de inte fastnar i varandra när de jäser ihop. Nagga dem med en gaffel. Låt jäsa 45 minuter under en bakduk.

Grädda långt ned i ugnen på 200° i 45 minuter.

Och brödet? Vi provsmakade det fortfarande ljummet med bregott och herrgårdsost, det smakade underbart gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar