Savoiardokex:
4 äggulor
2 äggvitor
100 g strösocker
100 g vetemjöl
1 msk florsocker
Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en skål. Vispa äggulorna med sockret i en annan skål, tills det blivit ljusgult och krämigt. Vänd sedan ned äggvitorna i smeten, och sikta ned mjölet i skålen lite i taget under omrörning. Spritsa ut smeten på bakplåtspapper med ett platt munstycke på spritsen.
i 8-9 minuter, tills de har blivit ljust bruna i kanterna.
Tiramisù:
2 dl vispgrädde
4 st äggulor
0,75 dl strösocker
500 g mascarpone
200 g savoiardokex
5 msk starkt kaffe
2 msk amaretto
1 msk kakao
Vispa grädden med 1 msk av sockret. Vispa äggulorna med resten av sockret, tillsätt mascarponeosten och den vispade grädden och rör ihop till en kräm. Blanda kaffe och amaretto i en liten skål.
Lägg ett lager kex i botten på en form. Droppa försiktigt på lite kaffeblandning så att kexen suger upp vätskan. Täck med ett lager mascarponekräm. Upprepa ett par lager till, och avsluta med ett lager kräm. Ställ i kylskåp i minst en timme. Pudra över kakao innan serveringen.
Här har vi gjort en halv sats, lagom till 3-4 portioner tiramisù.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar