50 g jäst
½ dl rapsolja
1,2 l vatten
2 tsk salt
4 tsk socker
1 l grahamsmjöl
2 l vetemjöl
1-2 msk vallmofrö
Värm vattnet till 37 grader. Enklast och snabbast gör man det med en vattenkokare och blandar ca 2/3 kallt kranvatten och 1/3 hett vatten från vattenkokaren.
Smula jästen i degbunken, häll på lite av vattnet och rör tills jästen har lösts upp. Häll i resten av vattnet, olja, salt och socker. Rör om och häll sedan i grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet. Spara ett par dl av mjölet. Kör assistenten på låg hastighet till dess att mjölet blandats ned i degen. Knåda degen i assistenten i ytterligare ca 4 minuter. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.
Grädda i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Låt bröden ligga kvar i formen ett par minuter, ta sedan ut dem och svalna på galler under bakduk. Bröden kan sedan skivas och frysas. Det är lättare att skiva bröden om de har legat framme några timmar först. Sedan är det bara att plocka fram önskat antal skivor och stoppa direkt i brödrosten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar