söndag 22 mars 2009

Rotsakspytt

Rotsakspytt gör vi ofta, särskilt sent på hösten och under vintern när det mest är säsong för rotsaker. Det kan man äta antingen istället för potatis eller ris som tillbehör, eller så kan man kombinera den med lite korv och kött till pyttipanna.

Vilka rotsaker man tar är frivilligt, man kan också komplettera med lite andra grönsaker. Sist använde vi kålrot, palsternacka, potatis, vit morot, morot och gul lök, och kompletterade med älgkött och rökt korv. Vi har också provat att ha i kålrabbi, persiljerot, vitbeta, gulbeta, polkabeta, selleri, rödbeta, rotselleri, och fänkål vid olika tillfällen.

Rotsakspytt:

Tärna rotsakerna, ungefär en cm stora. Häll raps- eller olivolja i botten på en ugnsform, och lägg i tärningarna. Strö över herbes de provence, eller rosmarin, och rör om. Ställ i ugnen på 225° i ungefär en timme. Ta ut formen och rör om några gånger under tiden, salta mot slutet av tillagningstiden. Hur lång tid det tar beror lite på hur många portioner man lagar på en gång, gör man färre än fyra portioner går det säkert snabbare.

Om man använder rödbeta, kan man lägga dem i en form separat, och lägga i dem tillsammans med det andra precis innan serveringen. Om man inte gör det kommer allt att bli rosa, men smaken påverkas inte märkbart.

Tillägg för pyttipanna:

Välj kött eller vegetariska alternativ efter smak. Man behöver inte ha de finaste bitarna till köttet. Har man lite småbitar så passar det alldeles utmärkt. Stek i stekpanna, salta och peppra. Skär sedan i mindre bitar. Eventuell korv kan man också försteka i en stekpanna. Kött och korv läggs ned i pytten mot slutet så att det hinner bli varmt.

Ett lokalt tips vad det gäller korv i Roslagen är Väddögrill från Musko rökeri. Den innehåller endast fläskkött, fett och kryddor och är alltså, tack vare att den är rökt, fri från konserveringsmedel med mera. Det finns säkert liknande alternativ på lokala rökerier runt om i landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar