Jag skickade detta till Coop den 26/2.Den 20/3 fick jag till svar:Jag har två frågor om Änglamarks produkter.
1: Kakao. Varför innehåller det surhetsreglerande medel?Vanlig icke-ekologisk kakao innehåller ju inte det, så
varför ska det behövas i den ekologiska varianten?
2: Vetemjöl mm. Är det naturlig askorbinsyra i mjölet,eller är den syntetiskt framställd?
Askorbinsyra (C-vitamin) är ett antioxidationsmedel
som tillsätts i mjöl för att ge bättre volym åt det färdiga
brödet. Askorbinsyra förbättrar mjölets
bakningsegenskaper och deklareras därför under
funktionsnamnet mjölbehandlingsmedel. Askorbinsyraär en av de vanligaste tillsatserna i bröd. E 300
askorbinsyra framställs oftast syntetiskt och är en
tillsats som godkäns av KRAV.
E 501(kaliumkarbonat) används för att ge kakaonden karaktäristiska smak vi är vana vid. Jag kan
inte svara på varför t ex Fazer inte deklarerar
kaliumkarbonat. Kaliumkarbonat är egentligen mer
ett processhjälpmedel för att alkalisera bönorna, än
en tillsats. Anledningen till att man deklarerar det är
att det finns rester kvar i slutprodukten.
Kaliumkarbonat stannar inte i kroppen. Förr kallades
det pottaska pga sättet man framställde det på.
Hur tolkar man egentligen det? Att Änglamarks mjöl med all sannolikhet
innehåller syntetisk askorbinsyra, och att Fazer's kakao också innehåller
kaliumkarbonat, fast det inte deklareras på innehållsförteckningen?
Vad skulle skillnaden mellan syntetisk och naturlig askorbinsyra vara?
SvaraRadera