tisdag 24 mars 2009

Svar från Coop

Jag skickade detta till Coop den 26/2.

Jag har två frågor om Änglamarks produkter.

1: Kakao. Varför innehåller det surhetsreglerande medel?

Vanlig icke-ekologisk kakao innehåller ju inte det, så

varför ska det behövas i den ekologiska varianten?

2: Vetemjöl mm. Är det naturlig askorbinsyra i mjölet,

eller är den syntetiskt framställd?

Den 20/3 fick jag till svar:

Askorbinsyra (C-vitamin) är ett antioxidationsmedel

som tillsätts i mjöl för att ge bättre volym åt det färdiga

brödet. Askorbinsyra förbättrar mjölets

bakningsegenskaper och deklareras därför under
funktionsnamnet mjölbehandlingsmedel. Askorbinsyra

är en av de vanligaste tillsatserna i bröd. E 300

askorbinsyra framställs oftast syntetiskt och är en

tillsats som godkäns av KRAV.

E 501(kaliumkarbonat) används för att ge kakaon

den karaktäristiska smak vi är vana vid. Jag kan

inte svara på varför t ex Fazer inte deklarerar

kaliumkarbonat. Kaliumkarbonat är egentligen mer

ett processhjälpmedel för att alkalisera bönorna, än

en tillsats. Anledningen till att man deklarerar det är

att det finns rester kvar i slutprodukten.

Kaliumkarbonat stannar inte i kroppen. Förr kallades

det pottaska pga sättet man framställde det på.

Hur tolkar man egentligen det? Att Änglamarks mjöl med all sannolikhet
innehåller
syntetisk askorbinsyra, och att Fazer's kakao också innehåller
kaliumkarbonat, fast
det inte deklareras på innehållsförteckningen?

1 kommentar:

  1. Vad skulle skillnaden mellan syntetisk och naturlig askorbinsyra vara?

    SvaraRadera