måndag 2 mars 2009

Paj

Jag har en pajdegsfavorit som jag oftast använder då jag gör paj. Receptet är från Komiform Hälsokokboken.

2-3 medelstora potatisar
50 g smör
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt

Skala potatisen, dela den i mindre bitar och koka den mjuk i vatten. Pressa potatisen i en potatispress, eller riv den på ett rivjärn. Blanda ihop potatisen med smöret och tillsätt sedan vetemjöl, bakpulver och salt. Blanda ihop till en deg. Det går även bra att använda kall kokt potatis, men då behöver smöret vara rumstempererat och man kan behöva ha i någon matsked vatten för att få degen att hålla ihop.

Tryck ut degen i en pajform och ställ i kylen i 30 minuter. Nagga sedan pajskalet med en gaffel och förgrädda i 225
° i 6-8 minuter.

Sedan kan man välja fyllning efter smak. Favoriter hemma hos oss är kalkonpaj, köttfärspaj, tomat & mozzarellapaj eller som idag, broccoli & fetaostpaj.

Fyllning:
330 g broccoli, ångkokt (motsvarar 2 knippen broccoli där man tagit bort stammen)
1,5 st rödlök, skivad
100 g fetaost, skuren i tärningar

Äggstanning: 3 ägg, 3 dl mjölk, 1 tsk salt och 1 krm vitpeppar som vispas ihop.

Lägg fyllningen i skalet, häll över äggstanningen, och strö över 1 dl riven ost. Grädda i 30-35 minuter, tills äggstanningen har stelnat. Lägg över en folie sista 10 minuterna om pajen börjar bli mörk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar