lördag 4 april 2009

Yoghurtgodis

Har ni tänkt på att så kallat naturgodis med yoghurt innehåller massor av tillsatser? Här är ett exempel på "Cocostoppar yoghurt".

Ingredienser: Socker, kokos, vit choklad (socker, mjölkpulver, kakaosmör, emulgeringsmedel: sojalecitin, vaniljarom), hydrogenerat vegetabiliskt fett, vasslepulver, rismjöl, vetemjöl, maltodextrin, emulgeringsmedel: sojalecitin, surhetsreglerande medel: citronsyra, vaniljarom, yoghurtpulver, salt, vegetabilisk olja (palm), förtjockningsmedel: E414, konserveringsmedel: svaveldioxid.

Så kan man ju inte ha det, tänkte jag, det känns ju nästan lika onyttigt som vanligt lösviktsgodis. Så jag har gjort ett försök att skapa eget yoghurtgodis, med lite hjälp av ett amerikanskt recept. (då de i USA verkar gilla extremt sött godis, har jag gjort ett recept med betydligt mindre socker).
Ingredienser:
1 liter mild yoghurt 3 %
15 g smör
1 dl potatismjöl
2,5 dl florsocker
1 krm vaniljpulver

Yoghurten ska silas av i en duk så att man får en krämig massa. Ställ i kylskåpet under tiden som den silas av. Det tar runt 20 timmar, efter ungefär halva tiden kan man hälla bort vasslen som har blivit och försöka pressa ut så mycket vätska som möjligt.

Blanda potatismjöl och florsocker i en skål. Hur mycket som behövs beror lite på hur mycket vätska som är kvar i osten, och hur sött man vill ha det. Smält smöret i en kastrull, rör ned yoghurten och blanda ordentligt. Ta kastrullen av plattan. Rör ned socker, potatismjöl och vaniljpulver.

Blanda yoghurtmassan med kokos och klicka ut på bakplåtspapper. Eller doppa russin, nötter, torkad aprikos, ananas, banan eller vad ni själva föredrar. Godiset behöver sedan torka ganska länge. Ställ svalt för att påskynda stelningen.

Den alternativa innehållsförteckningen för kokostoppar blir alltså som följer:

Ingredienser: Kokos*, yoghurt (högpastoriserad mjölk*, mild yoghurtkultur), socker*, potatisstärkelse*, smör (grädde*, salt, mjölksyrakultur), vanilj*. * ekologisk ingrediens

Något bättre tycker jag. Smaken är förstås lite annorlunda också, men inte på ett negativt sätt.

6 kommentarer:

  1. Låter inte som ett dumt recept det. Får jag pröva på här i hemmet!
    Fin blogg du har förresten, Kram!
    Kokostoppar cocostoppar recept

    SvaraRadera
  2. är det verkligen bara 15 gram smör?

    SvaraRadera
  3. Funkade bra, blev väldigt gott. Tog lite mer smör än föreslaget men annars ett bra alternativ.
    //G

    SvaraRadera
  4. Låter gott men det var bara en liten sak! du sa: "det känns ju nästan lika onyttigt som vanligt lösviktsgodis" och jag ville bara påpeka lite snällt att det är precis lika onyttigt, vissa sorter är till och med onyttigare. t.ex "Cocostoppar yoghurt" är onyttigare än vanligt lösviktsgodis. Men Det var ett jättebra recept som jag måste prova! Tack för tipset!<3

    SvaraRadera
  5. Vad menar du med "Hur mycket som behövs beror lite på hur mycket vätska som är kvar i osten,"

    Det står inte om ost i receptet?!

    SvaraRadera
  6. Toppen att du hittat ett så bra recept! Mina stelnade dock inte särskillt bra. fortfarande kletiga att ta i. Blev dina typ som det man köper??

    Tack!

    SvaraRadera