tisdag 21 april 2009

Rödbetsrisotto

Det kan verka som att det är väldigt mycket rödbetor i det här receptet, men det känns inte så när maten väl är klar. Men det förstås, tycker man inte om rödbetor i allmänhet så ska man nog inte prova detta recept.
200 g arborioris
1 kg rödbetor
8,5 dl vatten
1,5 st buljongtärning vegetarisk
1 st röd lök
2 st vitlöksklyftor
2-3 kvistar färsk timjan
1,5 msk smör
1 tsk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
3 msk crème fraiche
50 g parmesan
1 dl persilja

Skala rödbetorna. Spara två av dem till senare, och skär resten i mindre bitar. Kör de skurna rödbetorna i en matberedare tillsammans med lite av vattnet tills de är finfördelade. Hacka löken och pressa vitlöken. Riv parmesanosten. Koka upp de mixade rödbetorna, resten av vattnet och buljongtärningar i en kastrull.

Hetta upp 1 msk smör i en vid kastrull eller stekpanna med höga kanter. Fräs lök, vitlök och timjanblad ett par minuter. Tillsätt riset och fräs runt ytterligare någon minut. Häll i vitvinsvinägern, och sedan den varma rödbetsbuljongen lite i taget tills allt har kokat in. När allt har kokat in, blanda ned crème fraiche, parmesan och persilja. Salta och peppra lätt.

Skiva de kvarvarande rödbetorna i tunna skivor. Stek dem lätt i ½ msk smör och 1 tsk olivolja, tills de är genomvarma. Servera tillsammans med risotton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar