måndag 4 maj 2009

Turkisk inspiration

Vi planerar en semesterresa till Turkiet i sommar, och för att förbereda oss lite testade jag att göra kebab hemma. Jag hittade en sida med recept som jag hämtat inspiration från: http://www.turkishcookbook.com/.

Kebab:
400 g lammfärs
½ dl hackad persilja
½ tsk salt
½ tsk chilipulver

Blanda alla ingredienser ordentligt. Dela i fyra delar, forma varje del till en boll och trä den på ett grillspett. Forma till en avlång korv på spettet.

Grillade grönsaker:
1 squash
250 g körsbärstomater
8 st champinjoner
12 st små lökar

½ lime
2 msk olivolja
1 msk kinesisk sojasås
1 tsk dijonsenap
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 krm salt

Skär squashen i 1½ cm tjocka skivor, varje skiva delas i fyra bitar. Trä upp grönsakerna på träspett. Pressa ur limesaften. Blanda med olja, sojasås, senap, vitlök och salt. Pensla på grönsakerna.

Grilla grönsaksspett och kebab i ugnen på 250
° eller på en vanlig kolgrill förstås, nu när det är säsong för det. Cirka 15-20 minuter ungefär, vänd på spetten i mitten av gräddningen.

Bulgur:
3 dl bulgur
6 dl vatten
1 st grönsaksbuljongtärning
1 st gul lök
1 tsk olivolja
350 g krossade tomater
1 krm salt
1 krm socker

Koka upp vattnet, smula ned buljongtärningen och häll ned bulguren. Koka på svag värme ca 10 minuter. Hacka löken, fräs i olivolja i en stekpanna. Tillsätt krossade tomater, salt och socker. Låt det puttra någon minut. Blanda i bulguren när den är färdiggkokt.

Yoghurtsås:
2 dl tjock yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
1 krm salt

Tomatsås:
150 g krossade tomater
1 tsk olivolja
1 krm salt

Rör ihop ingredienserna till respektive sås.

I Turkiet serveras ofta någon typ av bröd till maten,bröden innehåller nog ungefär samma som en pizzadeg och är i varierande tjocklek. Jag tog den enkla vägen och använde ett par frysta hembakade tortillas som jag skar i tårtbitar och värmde lite i ugnen.

Receptet på marinaden är makens, så måtten är tyvärr ganska oprecisa. Hur lätt är det med måttangivelser i stil med "en skvätt" eller "lite grann"?

Hur som helst, så är jag nöjd med resultatet. Det känns inte som allt för långt ifrån den "riktiga" turkiska maten, de båda såserna är verkligen en bra kombination.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar