torsdag 9 april 2009

Marängfudge

Marängfudge, ca 140 st

5 dl strösocker
1/4 tsk salt
1 1/2 dl ljus sirap
1 1/4 dl vatten
2 äggvitor
1 tsk vaniljpulver

Blanda socker, salt, sirap och vatten i en kastrull, koka upp och koka tills massan är 150° varm. Vispa under tiden äggvitorna till skum. Häll sockerlagen i en tunn stråle ner i äggviteskummet under samtidig vispning med elvisp. Fortsätt vispa i 5-10 minuter tills smeten är tjock. Rör ned vaniljpulvret. Låt svalna lite, och stjälp upp smeten på ett insmort bakplåtspapper. Dela den i 4 delar och rulla ut dem i ca 40 cm långa rullar. Ställ i kylen ett par timmar. Skär i bitar ungefär 1 cm tjocka.
Om man inte ska bjuda nötallergiker på dessa godbitar, kan man välja att blanda ned lite hackade nötter i smeten samtidigt med vaniljpulvret, eller rulla dem i lite hackade nötter. Det ska tydligen vara gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar