onsdag 25 februari 2009

Mjukkakor

För att testa hur det fungerar med bilder i bloggen lägger jag nu ut en bildbeskrivning på hur jag bakar mjukkakor.

1. Plocka fram ingredienser:

2. Smält 100g smör, blanda med 1 liter mjölk, värm till ca 37 grader, och lös upp två paket jäst i degvätskan. Tillsätt 1 dl sirap, 1 msk anis, 1 msk fänkål, 1 tsk salt och sist 2 liter rågsikt och 3 dl vetemjöl. Blanda till en deg.

3. Låt jäsa 40 minuter.

4. Vält ut degen på bakbord och dela i 16 delar.


5. Forma varje del till en rund boll och platta till den.


6. Kavla ut med kruskavel till cirka 20 cm i diameter, nagga bröden med gaffel.


7. Slå på ugnen på 250 grader om du inte redan har gjort det. Låt alla kakorna jäsa under ett lakan, eller många bakhandukar, i 30 minuter.


8. Ta fram brödspaden och ta upp en kaka på den. Fungerar eventuellt också med en bit kartong eller liknande.

9. Grädda i ugnen på en baksten, eller en varm plåt, i omkring tre minuter.


10. Ta ut dem när de ser klara ut...


11. Voila! En hög med mjukkakor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar