måndag 1 juni 2009

Gotlandslimpa

Förra helgen hade jag tröttnat på att det inte fanns något mjukt bröd hemma, och tog mig tid att baka 6 limpor -tre sorters bröd- så att det skulle räcka ett tag. Gotlandslimpa var det som blev bäst.
Gotlandslimpa

Man börjar redan dagen innan baket:
7½ dl vatten
1½ tsk ättikssprit 12 %
1½ tsk salt
9 dl rågsikt

Koka upp vattnet, tillsätt ättika och salt och låt svalna till 70°. Häll detta över rågsikten och rör ihop till en deg. Täck över och låt stå över natten.

Dag 2:
50 g jäst
4 tsk malda pomeransskal
1½ tsk nystött anis och fänkål
1 msk mörk sirap
13 dl vetemjöl

Till pensling:
½ dl kaffe
1 msk mörk sirap

Smula jästen i en skål. Rör ut den i ett par matskedar ljummet vatten. Blanda med degen från dagen innan. Tillsätt kryddor och sirap och det mesta av mjölet. Låt jäsa övertäckt i en timme.

Baka ut till två runda limpor och lägg att jäsa på en plåt med bakplåtspapper. Jäs till ungefär dubbel storlek, ca 40 minuter.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200° i 50-60 minuter. Pensla med kaffe blandat med sirap så fort de tagits ut ugnen. Linda in i en bakhandduk och låt svalna.

Tips: Använd en bakhandduk som inte luddar. Det ska jag göra nästa gång : )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar