onsdag 8 september 2010

Hallongrottor och Dammsugare

Här har det inte updaterats mycket senaste tiden, vi har mest lagat gammal bekant mat, och jag har ägnat tid åt att sy barnkläder istället för att baka.

Nu senaste dagarna har det dock blivit lite bakat, av någon anledning fikabröd. Men först lite syltkokning, för att ha sylt till hallongrottorna.

Proportionerna i detta receptet är från "Sylt och Marmelad" av Jan Hedh

Hallonsylt
1 kg hallon
800 g socker
1 citron (saften)

Blanda alla ingredienser och låt det stå svalt och safta sig, tex över natten. Koka upp och låt koka tills temperaturen är 106° (eller har börjat bli lite "geléig"). Rör om under tiden och skumma av vartefter.

Hallongrottor 22 st
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
200 g smör
0,5-1 dl sylt

Blanda de torra ingredienserna, ha sedan i smöret i mindre bitar och arbeta samman. Det går enklast i en matberedare. Låt vila i kyl ca 15 minuter. Dela i 22 bitar, rulla till bollar och lägg i småbrödsformar. Gör en grop i varje och fyll med sylt. Grädda i 200° i 10 minuter.

Dammsugare
Om du inte har kaksmulor hemma får du börja med att göra en sockerkaka, här en äggfri variant:
Sockerkaka (räcker till två satser dammsugare)
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
2 dl socker
50 g smör
2 dl vatten

Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna, och rör sedan ned smöret och vattnet. Häll i en smord och ströbröad form och grädda i 175° i 40 minuter. Skiva upp sockerkakan och låt den ligga och torka något dygn så går den lättare att smula sedan. Man kan tex använda ett rivjärn och riva sockerkakan på.

50 g smör
5 dl sockerkakssmulor
2 tsk kakao
3-4 tsk punch

300 g mandelmassa
2 dl florsocker
1 msk flytande honung (det står glykos i originalreceptet från Rutiga bakboken)
25 (frysta) blåbär, eller fler beroende på önskemål av färg. Eller ta karamellfärg.
50-100 g mörk choklad

Låt smöret stå framme tills det är rumstempererat, rör ihop med sockerkakssmulorna, kakao och punch. Forma till 15 st cylindrar, ca 5 cm långa. Ställ i kylen.

Tina blåbären och passera genom en finmaskig sil. Blanda mandelmassa, florsocker, honung och blåbärspurén tills det är jämnt färgat.

Kavla ut mandelmassan mellan två lager plastfolie. Skär ut små rektanglar lagom till storleken på cylindrarna, och små cirklar till kortsidorna. Linda in fyllningen i mandelmassan och tryck till skarvarna.

Smält chokladen på medeltemperatur i microvågsugn, se upp så att det inte bränns. Doppa dammsugarens kanter i choklad och låt svalna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar